Zomerschilderij

Vandaag is de laatste dag van de zomervakantie. Nou ja, de zomervakantie van de kinderen dan, want manlief en ik zijn al lang weer aan het werk. Er is zoveel gebeurd in de afgelopen zes weken dat het bijna voelt alsof we een jaar verder zijn. We beleefden een prachtige vakantieweek aan de Zeeuwse kust. We gingen diverse dagjes weg. We vierden dat Thomas weer een jaartje ouder was geworden. We bezochten de kinderpsychiater en Vera startte met medicatie tegen de ADHD symptomen. De zon scheen fel en vrolijk maar er waren ook dagen van regen met harde storm.

We sluiten deze periode af door samen een groot schilderij te maken, met zijn viertjes. Een schilderij over de zomer. We zijn allemaal enthousiast en het ene na het andere idee vliegt over tafel. Ik maak een titel van houten letters en plak de schelpjes die we op vakantie hebben gevonden op het doek. Vera tekent prachtige vissen, onze tent en zichzelf in de zee. Thomas schildert de duinen en maakt een heus zandkasteel. Manlief tekent de zon en een fleurige vlieger die hoog in de lucht heen en weer fladdert.

Het samen schilderen verloopt zoals de dag normaal ook verstrijkt: Thomas moet continu gestructureerd worden om zich te kunnen blijven richten op hetgeen waar hij mee bezig is. Vera vraagt zich bij elke positieve aanmoediging naar Thomas toe af of zij het dan ook wel goed doet en of we haar gekwast wel écht oprecht mooi vinden. En natuurlijk wordt er een beker met water en kwasten erin omgestoten, gelukkig nét niet over het schilderwerk heen.
Het eindresultaat weerspiegelt ons gezin, met al zijn imperfecties. De schelpen blijk ik in de lucht te hebben geplakt in plaats van op het strand. De verhoudingen kloppen van geen kante. Her en der druipt de verf en lopen kleuren in elkaar over. Maar het geeft niet, want het is compleet. Alle elementen van onze vakantie zijn erin verwerkt, en iedereen heeft meegeholpen. We hebben het samen gemaakt en het is prachtig. Juist omdat het is zoals wij meestal zijn: anders dan anders, kleurrijk en bovenal een liefdevol geheel. We hangen het doek op in de woonkamer en zijn alle vier reuze trots.
 
 

Reacties

Best gelezen berichten